گفتوگوی زیر در حاشیه شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ محلات – نیم ور 1403 بین کیوان شاهین، مدیر پروژه و مدیای ریشه در سنگ و نایب رئیس و دبیر انجمن سنگ ایران ، جناب آقای محسن میرزایی و سر کار خانم زیبا یزدانی انجام شد.
کیوان شاهین
سلام خدمت دوستان عزیز و همراهان گرامی پویش ریشه در سنگ. امروز در خدمت جناب آقای محسن میرزایی، نایب رئیس انجمن سنگ ایران، و سرکار خانم دکتر زیبا یزدانی، دبیر انجمن سنگ ایران هستیم. خیلی خوشحالیم که شما را در این گفتگو همراه داریم. میخواستم بپرسم زمانی که با این پویش آشنا شدید، اولین چیزی که به ذهنتان آمد چه بود؟
محسن میرزایی
به نام خدا. من هم سلام عرض میکنم خدمت بینندگان عزیز. فکر میکنم که حدود چهار روز پیش بود که این پویش به شخص من معرفی شد. بعد از آن، از طریق انجمن سنگ ایران این موضوع باز شد و خوشبختانه، زمانی که این پویش را در هیئت مدیره انجمن مطرح کردند، از آن استقبال شد. دلایل زیادی برای این استقبال وجود داشت. با توجه به شغلی که ما در بخش معادن سنگ تزئینی داریم، متأسفانه معمولاً به ما به چشم تخریبگر نگاه میکنند. خب، ذات کار معدنکاری واقعاً تخریبی است، اما اگر بخواهیم به این تخریب بهعنوان یک ضرر نگاه کنیم، باید منفعتهای زیادی که در کار معدنکاری وجود دارد، به ویژه در زمینه اشتغالزایی، را هم در نظر بگیریم.
استقبال هیئت مدیره انجمن از پویش ریشه در سنگ دقیقاً به این دلیل بود که بتوانیم با سازمانهای مرتبط مانند منابع طبیعی و محیط زیست وارد گفتوگو شویم و چالشی را مطرح کنیم: چرا این سازمانها به دنبال کارشکنی در بحث معادن هستند؟
ایشان همچنان فرمودند
این پویش، بر اساس اتفاقاتی که قرار است بیفتد و مکان انتخابشده برای ریشه در سنگ، بهویژه در بحث جنگلکاری، میتواند این پیام را به آن سازمانها برساند که معدنکاران سنگ تزئینی، بیشتر از اینکه به فکر منافع شخصی خود باشند، نگاه ویژهای به محیط زیست دارند و هدفشان این است که در پایان فعالیتهای معدنی، جامعهای سالم و کشوری پایدار ارائه دهند.
کیوان شاهین پرسید
انشاءالله. خانم دکتر، شما یکی از اولین حامیان ما بودید. زمانی که کمپین را شنیدید، میثم جان خدمتتان توضیح دادند و شما استقبال کردید. دلیل این استقبال چه بود؟
دکتر زیبا یزدانی
دلیل استقبال من این بود که شخصاً احساس میکردم این کمپین یک پلتفرم یا فضایی است که تمام مسیرها، ایدهآلها و ارزشهایی که همیشه به آنها فکر میکردم و باور داشتم که باید به این شکل عملی شود، از طریق این کمپین قابل تحقق است. شاید به آن بهعنوان تحقق یک رویا نگاه کردم. حقیقتاً بسیار خوشحال شدم که این اتفاق در حال وقوع است. به نظر من، این حمایت اصلاً نیازی به دلیل نداشت؛ انگار از دل و جانم برآمده بود.
محسن میرزایی
کُرهای که ما روی آن زندگی میکنیم، باید برای نسلهای بعد هم حفظ شود. اگر بخواهیم این زمین را با همین کیفیت نگه داریم، وظیفه همه ماست که از محیط زیست مراقبت کنیم و آن را برای نسلهای آینده حفظ نماییم. قطعاً کمپینی که شما زحمت راهاندازی آن را کشیدهاید، موضوعی فراتر از مرزهای کشور است. ما دنبال حفاظت از محیط زیست کره زمین هستیم.
ایشان در ادامه فرمودند
نمیتوانیم بگوییم بخشی که ما در آن زندگی میکنیم خراب باشد و قسمتهای دیگر آباد، یا برعکس؛ وظیفه ماست که از این کمپین به خوبی حمایت کنیم. بزرگترین دغدغه این کمپین، مشکلات مالی است. معدنکارانی که در این صنعت فعالیت میکنند، باید این مسئولیت را بپذیرند و با جان و دل از این کمپین حمایت کنند، بهویژه بهخاطر زمینهایی که تخریب میکنند. ما نمیگوییم ده یا صد برابر، اما حداقل به همان مقدار که منطقهای را تخریب میکنیم، باید خودمان را موظف بدانیم تا آن منطقه را آباد کنیم یا از جنگلها و مراتع محافظت نماییم.
فکر میکنم اگر این کار را انجام دهیم، وظیفه خودمان را به درستی انجام دادهایم. انجمن سنگ نیز قطعاً از این موضوع حمایت خواهد کرد و ما این پیام شما را به گوش همکارانمان میرسانیم تا آنها نیز از این پویش حمایت کنند و انشاءالله بتوانیم آن ایدهای که وجود دارد را به بهترین شکل ممکن به سرانجام برسانیم.»
کیوان شاهین پرسید
خانم دکتر، با توجه به تجربهای که شما بهعنوان دبیر انجمن سنگ دارید، به نظر شما چالشهایی که ممکن است بر سر راه این پویش قرار بگیرد، چه میتواند باشد؟
دکتر زیبا یزدانی پاسخ داد
ببینید، اگر بخواهم از جایگاه حقوقی خودم با شما صحبت کنم، ما وظیفه داریم که این تفکر را در میان صنف گسترش دهیم. باید توضیح دهیم که منافع این کار چیست. بهعنوان انجمن سنگ، از دیدگاه حقوقی باید به این نگاه کنیم که ما باید حافظ منافع کسبوکارهای این صنف باشیم.
از یک طرف، این پویش کاری بسیار ارزشمند و دوستداشتنی است که حس خوبی به افراد میدهد، اما از طرف دیگر، وقتی در جایگاه انجمن قرار میگیریم، باید کارایی ساختاری خودمان را حفظ کنیم و همانطور که عرض کردم، منافع کسبوکارهای صاحبان صنعت را در نظر داشته باشیم.
ایشان در ادامه فرمودند
انجمن باید بتواند برای صاحبان کسبوکار تعریف کند که حضور و حمایت آنها از این کمپین چه منافعی به همراه دارد. اگر به این پویش بپیوندید، فارغ از مسائل شخصی و احساسی، باید بدانید که این پویش چه منفعتی برای کسبوکار شما دارد. شما را در چه جایگاهی قرار میدهد؟ حتی بر گزارشهای مالی شما چه تأثیری میگذارد؟ این مسائل باید برنامهریزی شود و با یک نگاه پیشدستانه به آن ورود پیدا کنیم.
چالش اصلی که به نظرم میآید این است که باید فرهنگ این کار گسترش یابد و اعتمادسازی صورت گیرد. همچنین، باید به این موضوع توجه شود که این یک مسیر است و قرار نیست در نقطهای متوقف شود. ما باید منافع صاحبان کسبوکار و معدنداران را بهخوبی ببینیم تا بتوانند از این پویش حمایت کنند.»
محسن میرزایی
شروع این کار توسط پویش "ریشه در سنگ" از محلات و استان مرکزی زده شده. شاید بتوان گفت که این یک شانس بوده که منطقه بتواند در این زمینه پیشرو باشد. همانطور که خانم دکتر فرمودند، در بخش معادن سنگ تزئینی، مسلم است که باید منافع صاحبان این صنعت حفظ شود.
من این سوال شما را با موضوعی در قانون مربوط به بخش معادن پیوند میزنم. قانونگذار برای محیط زیست مقرر کرده که ۱۲ درصد از حقوق دولتی که یک بهرهبردار معدن پرداخت میکند، باید به محیط زیست برگردد؛ یعنی بابت تخریبی که انجام میشود. اما به هر دلیلی این پول برنمیگردد. میخواهم عرض کنم که بهرهبردار در عمل وظیفه شرعی خود را انجام میدهد، چون این رقم در حقوق دولتی دیده شده است.
ایشان در ادامه فرمودند
حالا چرا این رقم به محیط زیست برنمیگردد، شاید دلیل آن را نمیدانیم یا آن را نمیبینیم. اما کاری که شما دوستان با پویش "ریشه در سنگ" انجام دادید، و ما هم در هیئت مدیره به آن پرداختیم، این است که گفتیم: ما میتوانیم به همکاران خود اطمینان بدهیم که هزینهای که شما برای این کار انجام میدهید، توسط انجمن رصد خواهد شد و هزینهکرد این موضوع پیگیری میشود، حتی تا زمانی که به مرحله بهرهبرداری برسد.
این برای ما بسیار مهم است که مطمئن شویم هزینهای که همکاران ما با میل خودشان برای این کار پرداخت میکنند، به نتیجه میرسد. من قول میدهم که این اتفاق انشاءالله عملی شود. انجمن با حمایت شما دوستان صفر تا صد این موضوع را رصد خواهد کرد و اطلاعرسانی خواهد شد.
کیوان شاهین در ادامه پرسید
انشاءالله، اگر بخواهید دوستان و همراهانتان را به کمپین دعوت کنید، چه میگویید؟
دکتر زیبا یزدانی پاسخ داد
من خودم را در جایگاهی نمیبینم که بخواهم کسی را به کمپین دعوت کنم. این کمپین و این حرکت متعلق به همه است. شاید فقط بتوانم در مسیر آگاهیرسانی کمک کنم و ببینم که چه جریانی در حال انتقال است و آنچه را که به آن باور دارم، منتقل کنم.
ببینید، این حرکت یک مسیر طولانی در پیش دارد که حتماً بدون حضور تکتک افراد نمیتواند به نتیجه برسد. حتی اگر بخواهم بزرگتر فکر کنم، این حرکت فقط مربوط به استان مرکزی و محلات نیست. این یک واقعیت است و ما باید با واقعیتها روبهرو شویم. خواستگاه این کار از این مکان و این لوکیشن شروع شده، و این غیرقابل انکار است. حتماً شاخصههایی وجود داشته که اینها به هم پیوستهاند و یک استارت کاری زده شده، اما قرار نیست که این حرکت فقط در همین هسته باقی بماند.
ایشان در ادامه فرمود
این حرکت باید گسترش پیدا کند به تعداد تمام انسانهایی که روی کره زمین زندگی میکنند. من مسیر را اینقدر بزرگ میبینم که خودم را هرگز در جایگاه دعوت نمیبینم. من خودم را در جایگاه آگاهیرسانی میبینم و میخواهم همراه این جریان باشم و بتوانم یک قطره از این دریای خروشان و اقیانوس عظیم باشم. به نظرم این خیلی دوستداشتنی و لذتبخش است.
محسن میرزایی در تکمیل صحبت های خانم دکتر فرمود
من یک نکته بگویم در رابطه با سؤالی که از خانم دکتر یزدانی کردید. من فکر میکنم حال خوبی که به ماها دست میدهد بابت آن چیزی که به یادگار در محیطزیست و آبادانی باقی میگذاریم، میتواند بهترین تعریف برای این پویش باشد. چند روز پیش داشتم مطلبی میخواندم که در برزیل، شخصی در طول 30 سال، 40 هزار نهال کاشته و منطقهای را سرسبز کرده است. این خبر را دقیقاً بعد از دعوت به این پویش خواندم و در آن لحظه خودم و همکارانم را در همان جایگاه تصور کردم. واقعاً اگر ماها بتوانیم، هر کدام 500 نهال به یادگار در یک منطقه بکاریم، چه حال خوبی میتواند به ما دست دهد.
کیوان شاهین در آخر گفت
انشاءالله، خیلی ممنونیم از شما