گفتوگوی زیر در حاشیه شانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ محلات – نیم ور 1403 بین کیوان شاهین، مدیر پروژه و مدیای ریشه در سنگ و مصاحبه با برادران کوهی – آقایان وحید کوهی و ولی کوهی – مدیران مجموعه سنگ کوهیکو انجام شد.
کیوان شاهین
سلام خدمت دوستان عزیز و همراهان گرامی پویش "ریشه در سنگ." با افتخار در خدمت آقایان وحید و ولی کوهی هستیم از مجموعه "کوهیکو." خیلی خوشحالم که شما را در مقابل لنز دوربین داریم. آقای کوهی، آقا وحید، بفرمایید که در ابتدا، وقتی با این المان در نمایشگاه آشنا شدید و کمپین "ریشه در سنگ" را شناختید، حس اولیهتان چه بود؟
وحید کوهی
برای من خیلی جالب بود که بالاخره صنف ما هم به این فکر افتاد که کاری برای محیط زیست انجام دهد. این بسیار خوب است به نظر من، چون لازم بود که بتوانیم صنفمان را بهتر به بقیه جامعه معرفی کنیم. از آنجا که دید منفی نسبت به صنف ما وجود دارد، باید تلاش کنیم که این نگرش را تغییر دهیم و آن را زیباتر کنیم. فکر میکنم این یک ایده جالب و خوبی بود.
کیوان شاهین
سلامت باشید.
کیوان شاهین در ادامه پرسید
آقا ولی، به ما بگویید که به نظر شما کمپینهایی مثل "ریشه در سنگ" در صنعت سنگ جایی دارند؟
ولی کوهی پاسخ داد
در درجه اول، از شما و تیم بسیار قوی و خوبتان تشکر میکنم و برای این حرکت قشنگ که شروع کردهاید، آرزوی موفقیت میکنم. به هر حال، محیط زیست دغدغه همه ماست و با زندگی همه ما عجین شده است. هیچکس نمیتواند بگوید که با محیط زیست بیگانه است یا اینکه تعاملی با آن ندارد. صنعت سنگ نیز به نوبه خود، به دلیل ارتباط مستقیم با منابع طبیعی و محیط زیست، باید توجه ویژهای به این موضوع داشته باشد. از آنجا که زمینه کاری آنها مرتبط با محیط زیست است، ضروری است که به این مسئله توجه کنند. این مسئله جزو الزامات کار تولیدکنندگان سنگ و معادن است که بتوانند تعامل درستی با محیط زیست داشته باشند.
کیوان شاهین
انشاءالله، ممنون از شما. آقا وحید، آیا شما در زمینه معدن فعالیتهای محیط زیستی داشتهاید؟
وحید کوهی
بله، میدانید که تمام معادن به صورت قانونی، درصدی از حقوق دولت را بابت بازسازی معادن به منابع طبیعی پرداخت میکنند. حال اینکه آیا واقعاً دولت این کار را انجام میدهد یا نه، از حیطه اختیارات ما خارج است. ما حق دولتی پرداخت میکنیم که ۱۵ درصد آن صرف محیط زیست و منابع طبیعی و بازسازی معادن میشود.
علاوه بر آن، ما در منطقه "طرخ" مشغول به کار هستیم که یک منطقه حفاظت شده محیط زیستی است و خود معادن به صورت داوطلبانه اقدامات محیط زیستی و دستورات محیط زیست را انجام میدهند. حتی چند سال پیش در انجمن معدنکاران اصفهان، بحثی مطرح شد که برخی معادن خواستند به عنوان معادن دوستدار محیط زیست شناخته شوند. دلیل این درخواست این بود که به طور مداوم تحت فشار محیط زیست قرار داشتیم که شما تخریب محیط زیست انجام دادهاید، در حالی که تمام کارهایی که طبق قانون برای یک معدن مشخص شده را انجام میدهیم؛ از جمله دفع فاضلاب، دفع ضایعات معدن و کنترل گرد و غبار.
ایشان در ادامه افزود
به نظر من، به خاطر عدم وجود تبلیغات در صنف ما، این مشکل وجود دارد. اما خوشحالم که این سازماندهی پیش آمده و توسط گروه شما در حال انجام است. تجربهای که خود من داشتم این بود که چند سال پیش از طرف محیط زیست موظف شدم به درختکاری در محدوده معدن. من از طرف محیط زیست ارجاع داده شدم به منابع طبیعی که میخواهم درختکاری انجام دهم و نوع درخت و محل درختکاری را برای من مشخص کنند. منابع طبیعی به هیچ عنوان اجازه درختکاری به ما ندادند و گفتند که اینجا عراضی ملی است و شما میتوانید بهرهبرداری سنگ انجام دهید، اما درختکاری حق شما نیست و پروانه کشاورزی و اینها را ندارید.
گفتم ما میخواهیم کار محیط زیستی انجام دهیم. خلاصه، این کار بسیار سخت بود و با کلی رفت و آمد به سرانجام رسید. اما این برای شما هم تجربه خوبی است که بدون این کار، خیلی راحت نیست و کار سختی است. در نهایت موفق شدیم که تقریباً یک هکتار درختکاری انجام دهیم. من خبر دارم که کمیته معادن نیز در منطقه "کرکس" یک درختکاری بزرگ انجام داده و درخت ویژهای که بومی همان منطقه است، کاشتهاند. اینها مواردی است که من از نزدیک شاهد انجام آنها بودم.
کیوان شاهین
درسته، خیلی هم عالی است. آقا ولی، شعار ما "هر کوپ، یک درخت" است. این موضوع تنها مربوط به معدنداران نیست و شامل کارخانهداران و تولیدکنندگان نیز میشود. به نظر شما، آیا این امر در تولید اجرایی است؟
ولی کوهی
حالا به هر حال، اهداف باید به گونهای تعریف شوند که افراد بتوانند به سطوح پایینتر برسند. من هم فکر میکنم از این لحاظ، چشمانداز خوبی وجود دارد. به هر حال، استارت هر حرکتی خجسته است و میماند. این شعار هم، شعار خوبی است. هر چقدر که ما بتوانیم فرهنگ درختکاری را ترویج کنیم، برای آینده خودمان و کشورمان خوب خواهد بود. تا به حال حجم کارها زیاد بوده و من میگویم شاید ۱۰۰ تا کوپ یک درخت راحتتر باشد، اما از این جهت که شروع حرکتی باشد، بسیار خوب است. میتوانیم از خودمان شروع کنیم و هر کسی در حیطه خودش، در فضاهای خود بتواند این کار را گسترش دهد. این کار در نهایت به جلوگیری از تخریب محیط زیست کمک خواهد کرد.
کیوان شاهین
البته، این چیزی نیست که ما بگوییم "آقا، قانون است" یا "حتماً هر کوپی که میگذارید، یک درخت بکارید." این به عنوان یک شاخص یا مقیاسی است که افراد در سطح بیزینسی خود بتوانند متوجه شوند که چقدر باید کمک کنند.
کیوان شاهین پرسید
اگر بخواهید دوستان خود را به این پویش دعوت کنید، ابتدا به ما بگویید که در این پویش از همت شما چگونه استفاده خواهیم کرد؟
وحید کوهی پاسخ داد
انشاءالله حتماً میگویم. ما قبلاً هم این کار را انجام دادهایم. خود من تقریباً یک هکتار درختکاری در معدنی که کار میکنم، انجام دادهام و الآن هم موجود است. ولی از این به بعد هم چه کاری بهتر از این که بتوانیم به محیط زیست زندگی ببخشیم.
ایشان در ادامه اضافه کرد
من یک نکتهای را میخواستم متذکر شوم و آن هم این است که صنعت سنگ در همه دنیا به عنوان یک صنعت سبز شناخته شده است و یک صنعت دوستدار محیط زیست است. ولی متأسفانه در ایران به خاطر اینکه ما معدنکاری میکنیم و معدنکاریمان در جلوی دید جامعه است، برداشت این است که صنعت سنگ، صنعتی است که تخریب محیط زیست دارد. در صورتی که نسبت به بقیه صنایع، مثل صنایعی که مصالح ساختمانی تولید میکنند، مانند آجر، سرامیک و آلومینیوم، آنها گازهای گلخانهای تولید میکنند و آلودگی محیط زیست دارند. در حالی که صنعت سنگ فوقالعاده آلودگیاش کم است و مصالحی که تولید میکند، مصالحی هستند که قابل بازیافت و طبیعیاند. متأسفانه، این موضوع در جامعه شناخته شده نیست. من دوست دارم اینگونه کمپینها وجود داشته باشد و بر این موضوع که واقعاً صنعت سنگ مظلوم واقع شده، بیشتر تمرکز شود. هیچکس نمیتواند بگوید که این یک صنعت سبز است. این مسأله باید بیشتر تبلیغ شود و بیشتر در جامعه گفته شود، با آمار و نمودار مشخص شود که مقایسهای بین سایر صنایع و میزان تخریب محیط زیست توسط معادن ایران، کشاورزی، دامداری و کارخانجات مختلف انجام شود. باید نشان دهیم که یک کارخانه سنگ چه مقدار گاز CO2 تولید میکند و این مقدار را با میزان تولید گاز CO2 در یک کارخانه کاشی و سرامیک مقایسه کنیم. وقتی این موارد برای جامعه مشخص شود، درمییابند که صنعت سنگ، صنعتی دوستدار محیط زیست است. به نظر من، باید بر روی این موضوع تمرکز بیشتری شود تا مظلومیت این صنعت مشخص شود. خیلی ممنون از شما.
کیوان شاهین
سلامت باشید، آقا ولی. اگر بخواهید دوستانتان را به شرکت در این پویش دعوت کنید، حالا به هر سطحی که هست، چه چیزی به آنها میگویید؟
ولی کوهی
از آنها دعوت میکنم که به این پویش بپیوندند و کمک کنند. به هر حال، هر حرکتی که میتوانیم انجام دهیم، باید نقشی در آینده بهتر کشورمان داشته باشیم تا محیط زیست بهتری بسازیم و به هر حال در ساختن کشورمان سهم داشته باشیم.
کیوان شاهین
انشاءالله. خیلی ممنونم از شما، لطف کردید.
وحید کوهی
مرسی از شما.
ولی کوهی
تشکر. سلامت باشید.